’t Sal goet sijn!

Allereerst zal ik de titel van deze site uitleggen. De Verstandige Kock staat voor een tweetal zaken. De eerste is het kookboek dat in in 1667 voor het eerst werd uitgegeven als bijlage bij De Verstandige Hovenier, uitgegeven door Marcus Willemszoon Doornick te Amsterdam.  In de 17e eeuw trokken vele Amsterdammers naar een rustige plek buiten de stad, waar ze flinke huizen lieten bouwen. Hierbij zat vaak een omvangrijke tuin. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit eerste origineel Nederlandstalige kookboek als bijlage bij een hoveniersboek verscheen. Hierin worden allerhande recepten beschreven: van het maken van een Spaense Hutspot tot een recept om jonge levendige duyven in een uur of anderhalf te prepareren en van het maken van een oesterpastay tot het bakken van een appeltaert.

De tweede betekenis van De Verstandige Kock is afgeleid uit de eerste. Mijn kookbedrijf heeft de naam van dit boekje overgenomen. Als liefhebber van koken, geschiedenis en de liefde voor alles wat uit de aarde komt en gegeten kan worden heb ik deze naam gekozen. Als free-lance kok kook ik op verschillende locaties voor zeer diverse opdrachtgevers. In mijn werk probeer ik ook altijd De Verstandige te zijn.

Op deze site zullen op onregelmatige basis artikelen verschijnen over zaken die mij op dat moment bezighouden. Met (historische) recepten, belevenissen van evenementen, natuurplaatjes en andere mooie dingen des levens.

Hieronder het recept uit De Verstandige Kock: Om een appeltaert te maken

Neemt van de beste appelen. Schiltse en snijtse in vierendeelen, de klockhuysen uytgedaen. Koocktse met wijn in een aerden pot totdatse dick wordt. Doet erby een goet deel suycker, gestooten caneel, poeyer van sandelhout, rooswater. Wrijft altesamen met een houte lepel door een omgekeerde teems. Doet in de korst, en backt dan in den oven. ’t Sal goet sijn.

Zie http://www.kookhistorie.nl/VK/transcriptie1667.htm voor meer recepten uit De Verstandige Kock.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s