Witlof met bier en Montfoortse kaas

In de winter eet ik graag witlof. Klassieke combinaties zijn natuurlijk witlof uit de oven met ham en Goudse kaas, of in een salade met mandarijn en blauwe kaas. Waar ik zelf enorm van kan genieten is door de witlof te combineren met bier. Het liefst gebruik ik dan Orval, van de trappistenbroeders uit Wallonië. In Nederland is dit bier bij de betere slijter te verkrijgen. Andere optie is een Saison Dupont, of een Nederlandse alternatief. Vraag u slijter om advies. De hoppige bitterheid van de genoemde bieren combineren fantastisch met de witlof. Hier een recept met Doruvael. Deze kaas komt uit Montfoort en is bij de boerderij te koop en wordt ook wel de Nederlandse Port Salut genoemd. Woont u ver van Montfoort, vraag uw kaasboer ernaar of neem een fijne Port Salut.

Ingrediënten:

6 stronken witlof

300 gram Doruvael

1 flesje Orval

peper en zout

klont boter

Evt. wat amandelen

Snij de witlof in de lengte in twee stukken, verwijder het hart. Leg de halve witlofstronken in een ovenschaal en bestrooi met groffe peper en zout. Voeg het flesje Orval in zijn geheel toe, inclusief de gist (niet bang voor zijn, biergist is gezond!) . Zet in de oven, ongeveer 20 minuten op 160 graden. Giet daarna ongeveer de helft van het vocht af en zet dit in een pannetje op het fornuis. Leg op de  stronkjes witlof de Nederlandse Port Salut kaas. Zet vervolgens nog 10 minuten in de oven. Monteer ondertussen het kookvocht (bier en vocht uit de witlof) met een klont boter tot een mooie saus, voeg peper en zout naar smaak toe.  Dien de witlof op, lekker met aardappel(pastinaak)puree! Amandelen (even roosteren in de pan!) over de witlof strooien maakt het helemaal af! Succes!

Tip: Voor meer bierrecepten en basisinformatie over koken met bier kijk is bij biercuisine.nl, een zeer uitgebreide website met makkelijk leesbare info. Februari is de maand van de vegetarische recepten, zie hier http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/02/foodblog-event-februari-vegetarisch.html.

Advertenties

2 gedachtes over “Witlof met bier en Montfoortse kaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s