De kookparadox

Sterrentopchef mede mogelijk gemaakt door…

Koken is in. Vraag kinderen op de basisschool wat ze willen worden en je zal regelmatig horen ´ik wil later kok worden, ik word de nieuwe Jamie Oliver´. Een jaar of een tien geleden was dit totaal niet aan de orde, beroepen als piloot, astronaut, brandweerman/vrouw waren toen erg in. Ongetwijfeld komt de hogere status van de kok door de talloze tv-programma’s met en over eten. De tv wordt overspoeld met kookprogramma’s waar liefhebbers en professionals aan de kook gaan. Soms ook over de kook. We zien Gordon Ramsey scheldend tekeergaan wanneer de amateur meer dan de helft van de lamsboutjes verpest of wanneer hij Tequila-wentelteefjes krijgt voorgeschoteld. Amusant. Nigella Lawson tovert huiselijke gerechten en taarten, standaard met minimaal een kilo boter en/of suiker, altijd met liefde gemaakt. Simpel en sexy. De grote neger van Ready Steady Cook leert ons allerlei technieken en wetenswaardigheden en leert ons improviseren. De Belg Jeroen laat de essentie van een goede maaltijd zien, zonder poespas, maar gewoon Dagelijkse Kost. Amateurs en professionals zien we klunzen bij de 100 varianten van Masterchef, het programma met de clifhangers en de indrukwekkende geluidsondersteuning, die we eveneens bij Ramsey tegenkomen. Weinig verrassends volgens een duidelijk script. In de bioscoop zien we de sterren van elBulli, het restaurant dat de kookwereld veranderde eind vorige eeuw tot 2011. Herman den Blijker heeft een dozijn verschillende kookprogramma’s met één constante: obsessie voor over sigaar gerookte gerechten en de “pure smaken”.

Leuk al die aandacht voor eten en het bereiden ervan met passie, echter in Nederland zien we in de supermarkt vooral veel kant en klare maaltijden in de boodschappenmandjes. Hoe is dit te met al die aandacht op tv voor het eten? Hebben de mensen geen tijd meer om te koken? Deze tv-programma’s laten zich sponsoren door Domino’s pizza, kant-en-klare Beemsterkaassaus, en Aviko-kokkerellen. Goede naam van de aardappelproducent: van al deze produkten zouden de Gordon Ramseys, de Kranenbourgs letterlijk gaan rellen. De wereld zou te klein zijn wanneer Herman den Blijker erachter komt dat er in zijn restaurant-make-over programma gewerkt zou worden met de voorgesneden groentes of kant-en-klare Beemsterkaassaus. Zijn nieuwe programma “passie voor eten wordt mogelijk gemaakt door Aviko”, klinkt er in de vooraankondiging. Door het kijken naar de televisie en tijd te besteden aan de “pure smaken” hebben veel mensen dus geen tijd meer om echt te koken. Leve de kookparadox.

Mijn advies, koop mooie pure producten, kijk is in een goed kookboek en experimenteer daarna in de keuken. Laat de kookprogramma’s voor wat ze zijn, besteed deze tijd bij voorkeur met elkaar in de keuken. Koken is veel leuker dan het kijken naar koken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s