Gevulde boerenkip

Snel een feestelijk maal serveren? Hier een tip voor een lekker gerecht waar je de show mee steelt (en bovendien nog super simpel te maken is).

20141227_192816

Nodig:

– Hele kip, ingewanden verwijderd, bij voorkeur één uit je eigen buurt. Zie bijvoorbeeld Ruyge Weide Kip of Meije Kip.

– 800 gram rundergehakt

– 300 katenspek in kleine reepjes

– 100 gram rozijnen

– koekkruiden/peper/zout

– 1 biocitroen, in dunne plakjes in 4 stukjes gesneden, met schil

– 12 kruidnagels

– varkensvet of olie om kip te bedruipen

20141227_164810

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 230 graden.

Meng alle ingrediënten behalve de kip, de helft van de citroen, de kruidnagels en het varkensvet/olie.

Vul de kip met het mengsel. Bind de kip dicht met slagerstouw (je slager of poelier heeft dit ook als je het niet hebt).

Prik de kruidnagels in het vel van de kip op verschillende plaatsen, plaats de overgebleven stukjes citroen tussen de vleugels en de poten. Wrijf het varkensvet over de huid en leg de kip in de oven op een rooster met een druipbak eronder. Laat 15 minuten garen op 230 graden en zet daarna de oven terug naar 140 graden. Bedruip regelmatig tot de kip een kerntemperatuur heeft van 75 graden. Dit duurt ongeveer 1,5 à 2 uur (afhankelijk van de grootte van de kip). Laat de kip even 5 a 10 minuten rusten en snijd hem aan tafel of laat het je gasten doen. Succes verzekerd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s