battle in gouda kaas vs bier ijsselhuis

Wijn vs Bier Battle

battle in gouda kaas vs bier ijsselhuis

Afgelopen week verzorgde ik een wijn-vs-bier battle met kaas. Ik zal hieronder uiteen zetten hoe je zo iets organiseert en welke keuzes ik deze keer heb gemaakt.

Een kaas wijn-vs-bier battle organiseren, hoe je dat?

Voorbereiding en benodigdheden:

schone wijnglazen met een grote bel, flessen water op tafel, kazen selecteren, bier en wijnen op juiste temperatuur (belangrijk ook bij bieren niet altijd heel koud), gezellige mensen.

Selectieproces bieren, wijnen en kazen:

Stap 1, zorg voor drie of vier verschillende kazen.

ik koos voor een jonge boerenkaas van familie van Vliet uit Oudewater, een gerookte schapenkaas uit Lutjebroek, Bastiaanse Blauw uit Molenschot en 1000dagen kaas ook van familie van Vliet

Stap 2, zoek er passende bieren en wijnen bij. Hier zijn een aantal standaard regels voor, maar voel je ook vrij om hier van af te wijken en te experimenteren. Zo kun je er voor kiezen om op zoek te gaan naar smaakovereenkomsten, maar ook juist voor contrasten (opposites attracts).

Voor de jonge kaas koos ik een Chardonnay uit de Pay’s D’oc (zonder hout oplegging) en als bier het Goudsche Kuyt bier (6% gebrouwen met haver).

Voor de gerookte schapenkaas koos ik Rivaner van Hoeve Nekum uit Maastricht en de Rookbok van Duits & Lauret.

De blauwe kaas en de 1000 dagenkaas presenteerde ik samen omdat deze kazen weliswaar heel verschillend zijn maar zich wel vaak met soortgelijke dranken laten combineren. Hier koos ik voor een Sherry Pedro Ximenez en de IJsbok hout van SNAB. 

Stap 3, vertel wat over hoe proeven in zijn werk gaat.

Gebuik je neus goed, hier kun je veel meer smaken mee ontdekken dan alleen met je tong. Sta hier ook vooral niet te lang bij stil en ga aan de slag, proeven leer je vooral door te doen en met elkaar te evalueren.

Stap 4, presenteer de 1e kaas met bijbehorende dranken.

Stap 5, evalueer, welke smaken proefde men.

Stap 6, stemming, wie kiest er voor de wijn en wie voor het bier.

Stap 7, herhaal stap 4, 5, 6 met de 2e, 3e en evt. 4e kaas.

In ons geval won de chardonnay van het Kuytbier, de Rookbok van Duits & Lauret won van de Nederlandse rivaner, de px won twee keer van de IJsbok, maar zowel bij de blauwe kaas als bij de oude kaas was het een close call.

Succes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s