kip earl grey fairtrade

Rowl design: sharing is caring

fair trade gouda rowl design

Rowl design schalen, ik krijg er niet voor betaald maar ga er hier toch even ongegeneerd reclame voor maken. Supermooie en simpele schalen, tijdloos ontwerp en geschikt voor van alles. Van chips tot haute cuisine to share, gemaakt van acaciahout uit de Filipijnen met ook nog eens een goed verhaal. Fairminds organiseerde een ontwerpwedstrijd voor tafeldesign onder 350 Masterstudenten van de TU Delft. Sharing is caring dachten de winnaars en kwamen tot dit robuuste en stijlvolle ontwerp. Nu sinds september te koop in de Wereldwinkels, ook online te bestellen.

Co-creatie daar draaide het om in het ontwerp van de studenten Industriëel ontwerpen met de producenten op de filipijnen. Co-creactie ging ook weer een stap verder. Door de Wereldwinkel werd ik benaderd om iets speciaals voor de Fair Trade week te doen, zij lieten mij deze schalen zien en vroegen of ik er iets mee kon. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Samen bedachten wwe een concept van ‘Samen Tafelen’. Lange tafels, meerdere gerechtjes na elkaar gepresenteerd op deze schalen. De gerechtjes waren een mix van lokale ingrediënten met spannende buitenlandse invloeden, de kleuren van de ingrediënten vormden een mooi contrast met het donkere acaciahout. De basis van een aantal gerechten kwamen uit het boek ‘Eerlijk Eten’. Hier onder het menu zoals wij het serveerden op 1 november 2015:

  • brood met humus van knolselder met sesam
  • mini-pattisson gegaard met kruidenolie en sinaasappelsap
  • Tropische boerenkoolsalade met parelgerst, mango en pindadressing
  • kabeljauwwang in groene curry met gamba’s
  • kipdij gemarineerd in earl grey met ingelegde pompoen, chiogga biet, rode ui en postelein
  • Runderstoof (Veerstalhoeve) met prei en cacao
  • Banoffee Gouda style (traditionele banoffee met bodem van Goudse siroopwafelkruim), geserveerd met espressoroom
  • Espressobrownie

Geserveerd met fair-trade wijnen en afgesloten met een goede espresso van Peeze.

Hieronder een aantal foto’s met een korte beschrijving. Hopelijk kan ik je ook weer inspireren tot iets moois, laat je creativiteit de vrije loop!

IMG_0010-1

Kipdij in earl grey

zorg voor kipdijvlees, geen filé, je bespaart je een flinke bom duiten en krijgt er veel meer smaak voor terug. Voor een bio-kipdij betaal je minder dan een filé van een gangbare kip. Keuze snel gemaakt toch?

Zorg voor goede kwaliteit fair-trade Earl Grey thee (hele blaadjes). Voor 500 gram gebruik je ongeveer 10 gram thee, strooi dit op de file en leg deze gedurende een halve of hele dag in de koelkast. Leg de kip in een oven schaal met een scheetje olie en wat peper en zout, verwarm de oven voor op 220 graden, de kip ongeveer 5-8 minuten op de hoge stand, en dan vervolgens op een wat lagere temperatuur (140 graden) 10 minuten laten garen (evt. een klein beetje water in de oven schaal doen). Haal de kip uit de oven, snij in reepjes en evt. wat nazouten.

Serveren met wat vrolijke kleuren en smaken. Groentes op zoetzuur doen het hier goed bij, ik serveerde pompoen (ingelegd met appelazijn en gember), Chioggobiet (ingelegd met rozemarijn) en rode ui (ingelegd met appelazijn en rosé) en verse postelein.

image

Kabeljauwwang in groene curry met gamba’s en venkel

Vraag je visboer om kabeljauwwang, dit is een bijzonder lekker stukje van de kabeljauw en laat zich ook goed stoven. Makkelijk als je voor een groep kookt. De wang werd vroeger (en door de betere viswinkel nog steeds) voor de kibbeling gebruikt. Dit gerecht is echt makkelijk, valt of staat natuurlijk wel met een goede curry. Ik gebruikte de curry van de Wereldwinkel, voegde wat ui, knoflook, citroengras, citroensap en kokosmelk toe. Dit ook lekker laten pruttelen, af en toe proeven en dan kun je nog wat naar wens toevoegen. Het a’la minute bereiden is echt heel simpel, je giet de curry in een brede braadpan, hier voeg je de kabeljauwwang aan toe, deze stoof je gaar, halverwege voeg je gesneden venkel toe. In een andere koekepan met fijne bodem laat je zonnebloemolie goed heet worden, hier bak je gamba’s kort en heet aan, ik voeg op het laatst altijd fijngesneden knoflook en chilipeperolie toe. Je serveert de curry in de rowl schalen, schept er de gamba’s bovenop. Klaar, easy peasy!

Succes, ajetoo!

Foto´s: Nel van Donk

samen tafelen achterkantsamen tafelen voorkant

fair trade logo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s