Kreeftenfestijn

De Amerikaanse rivierkreeft heeft de Nederlandse polders overgenomen. Het is onduidelijk hoe hij precies hier terecht is gekomen, het is waarschijnlijk dat de eerste exemplaren door een particulier zijn uitgezet. De beestjes hebben weinig natuurlijk vijanden en zijn alleseters. Wat te doen met deze Amerikaanse bandieten? Opeten natuurlijk!

De afgelopen jaren zijn o.a. Hans van der Laan met André Blokland en Arjan Smit van de Pronckheer erg actief geweest om Nederlanders deze exoot te laten eten. Inmiddels zijn er al best wat chefs mee bezig en worden er heerlijke bitterballen en kroketjes van gemaakt.

Op 18 & 19 maart 2016, net nadat de eerste kreeften uit de winterslaap ontwaken, organiseerden we een heus kreeftenfestijn bij het IJsselhuis in Gouda. Mooi gelegen aan de Goudse Museumhaven, een prachtig decor voor een bijzondere avond. Een kreeftensoepje vooraf, daarna met de handen eten. Overgenomen van de Crayfish bowl parties in Louisiana, lekker ongedwongen, vol van smaak, geen tijdsdruk. Zowel kleurrijke groentes als de rode vrienden uit de polder. Kort gekookt in bouillon, daarna even met knoflook en olie in de pan, dan zo op tafel zonder borden en bestek. Na een eerste instructie gaat het pellen steeds makkelijker. Nederlandse wijnen uit Dreischor en van Hoeve Nekum uit Maastricht op tafel, en grote flessen appelcider uit Beerze. Een bourgondische avond met nieuwe kennissen en goede gesprekken. Voor herhaling vatbaar, eten verbindt!

Fotograaf Jaap de Boer maakte een reportage, hij ging mee naar Hans van der Laan om de kreeften op te halen uit de Waddinxveense polder, nam een kijkje en kiekje in de keuken, schoot mooie foto’s van de kreeften op tafel en een foto nadat iedereen uitgegeten was.

Tekst: Herman Winkelman

Foto’s: Jaap de Boer

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s